Kert a lelke mindennek!

Kert a lelke mindennek!

Leylandciprus sövény karbantartása, metszése

2016. július 13. - Garden Med Kertészet

Ha az előző bejegyzésben írtak alapján sikerült kialakítani a kedvünkre való, sűrű, egészséges leylandciprus sövényt, akkor már csak fenn kell tartani ezt az állapotot. Nem kell vele sok időt tölteni, de elhanyagolni sem szabad, hacsak nem akar vérre menő vitákat folytatni a szomszédokkal hatalmasra nőtt sövénye miatt.

 

57acef394e911c4ab87a585fcd8528cc.jpg

Milyen gyakran kell metszeni?

Minden sövény évente egyszer meg kell metszeni, így a leylandciprus sövényt is. Ha ésszerű magasságban tartja a sövényét és van egy jó metszőollója ez igazán nem nagy munka - gondoljon csak arra, hogy hányszor szokot füvet nyírni egy évben, és az mennyi időt vesz igénybe, Ehhez képest az éves metszés már nem is tűnik soknak, ugye?

Ha szükséges, évente kétszer is lehet metszeni, de a háromszori, négyszeri metszés nem csak szükségtelen, de (különösen szárazabb időben) akár árthat is a sövénynek.

A másik véglet, azaz az elhanyagolt metszés nem veszélyes a növényre, viszont könnyen kicsúszhat a kezünkből az irányítás. A leylandciprus évente akár 90 cm növekedésre is képes, így ha 1-2 metszés kimarad, könnyen előfordulhat, hogy már csak professzionális segítséggel vagy speciális szerszámmal lehet elvégezni a metszést.

Az sövénymagasságot is fontos jól megválasztani: egy 4-5 méteres sövénnyel sokkal nehezebb dolga lesz, mint egy 2-3 méteressel.

8118498-uomo-taglia-il-suo-hedge-con-un-hedge-trimmer--archivio-fotografico.jpgHogyan kell metszeni?

A túlságosan drasztikus metszést nehezen viselik a növények, ezért mindig maradjon egy legalább 10 cm vastag zöld levelekből álló rész metszés után is a leylandcipruson. Ha túl kevés levele marad, stresszhelyzetbe kerülve (pl. erős napsütés, száraz időszak), könnyen kipusztulhat a sövény.

A metszést időzítse a tavaszi vagy nyári hónapokra, hogy legyen ideje a növények új leveleket hozni még a tél beállta előtt. A metszőolló vagy sövénynyíró legyen nagyon éles, hogy ne roncsolja, hanem vágja az ágakat. Ez a munkát is megkönnyíti és a növényt is kíméli. Érdemes úgy végezni a metszést, hogy a sövényt teteje egy egész kicsit keskenyebb legyen, mint az alja.

Ha a szomszéddal határos területen van a sövényt, metszés előtt nem árt szólni, az esetleges konfliktusok elkerülése végett, mert biztos, hogy a levágott gallyak egy része a kerítés túloldalán fog kikötni.

Még nem ültetett sövényt? Rendelje meg leendő növényeit tőlünk! Garantáltan egészséges leylandciprusokat szállítunk, melyek díszítenek és megvédik a kíváncsi tekintetektől, a széltől, a portól és a naptól.

Leylandi sövényt akarok!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteszet-budaors.blog.hu/api/trackback/id/tr578885748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása