Kert a lelke mindennek!

Kert a lelke mindennek!

Tuja ültetése

2016. augusztus 19. - Garden Med Kertészet

Szeretne valami igazán szép örökzöldet a kertbe vagy a balkonra? A választék hatalmas, a fenyők, ciprusok, tuják széles kínálatából sokszor még a profiknak is nehéz kiválasztani az adott kertbe illő, tökéletes példányt. A tuják szépségük, változatosságuk és viszonylag könnyű kezelhetőségük miatt sokak kedvencei, de tuja ültetés előtt feltétlenül át kell gondolni néhány dolgot.

„Ültessek -e tuját? Milyen fajtát válasszak? Valódi tuja legyen, vagy esetleg inkább egy leyland ciprus volna jobb választás? Hogyan ültessem, hogy egészséges maradjon? Tudom -e vállalni, hogy hosszú távon is rendben tartsam? ” - Fontos kérdések, és igyekszünk mindegyikre egyesével válaszolni. Így ha végül úgy dönt, hogy belevág, akkor a tuja ültetés nem egy szerencsejátékra emlékeztető esetleges próbálkozás lesz, hanem végig tudni fogja, hogy mit, miért csinál. Egy (vagy sok) szép tuja, ciprus fel tudja dobni a legegyszerűbb kert hangulatát is, ezért megéri kicsit többet foglalkozni a témával.

Azzal, hogy Ön ezt olvassa, máris előnyben van sok kerttulajdonoshoz képest, akik gyönyörködés helyett aggódva szemlélik majd frissen ültetett növényeiket: „miért nem ered meg?” vagy „miért sárgul?”. Ha ránk hallgat, nagy valószínűséggel Önnek nem lesznek ilyen problémái.

Cikkünkből nemcsak az derül ki, kinek, hova, miért érdemes tuját választani, hanem mindent megtudhat a tuja ültetés és gondozás rejtelmeiről, hogy leendő növényei egészséges és sűrű díszei lehessenek a kertnek.

Miért éppen tuja?

Tuja ültetés helyett írhatnék most a puszpángok vagy a lucfenyők ültetéséről is. Hogy miért nem teszem? Természetesen nem azért, mert a lucok nem elég szépek, vagy nincs meg a maguk helye a kertben. Viszont sokszor úgy érzem, hogy a tuják nem kapják meg az őket megillető figyelmet és elismerést,. Egyszerűen csak tudomásul vesszük, hogy vannak. Pedig nagyon értékes növényekről van szó: sokoldalúságuknak köszönhetően meghatározó elemei lehetnek bármilyen kertnek, előkertnek, sőt, akár egy terasznak is! Funkcionális és esztétikai szempontból egyaránt tökéletes választás lehet a tuja ültetés: azaz ezek az örökzöld növények nemcsak szépek lehetnek, de hasznosak is.

Talán egyeseknek unalmas, elcsépelt választásnak tűnhet a tuja. Ez egyrészt érthető, hiszen népszerű, sokan ültetik, és a legtöbb kertben megtalálható valamelyik fajtája, de mivel az egyik legváltozatosabb, legsokoldalúbb növényfajról van szó, valójában szinte megunhatatlanok. Természetesen ez nem minden, nem csak a változatosságuk, hanem sok további jó tulajdonságuk miatt is figyelmet érdemelnek:

  • Jellemzően egészségesek, ellenállóak: bár vannak kártevőik, a jó körülmények között élő tuják nagyon ritkán lesznek betegek.
  • A tuja ültetés nagyon egyszerű: kezdő kertészek is könnyedén boldogulhatnak vele.
  • Nem szúrósak: a tűlevelű fajták kivételével egy kifejezetten barátságos dísznövényről van szó.
  • Örökzöldek: ezt talán nem is kell magyarázni. Az egyik legszebb dolog, amikor télen az ember kinéz a kertes háza ablakán, és nem csak a szürkeséget és a latyakot látja, hanem az örökzöldek levelén megülő fehér hó szépségében is gyönyörködhet. Szinte mesébe illő látvány!
  • Könnyen beszerezhetőek: gyakorlatilag az egész országban bárhol, sőt még az interneten keresztül, otthonról is szert tehetünk konténeres vagy földlabdás tujára.
  • Minden kertbe illenek: bármilyen stílusban szeretné kialakítani a kertjét, biztosan fog találni olyan tuját, amelyik nem üt el a már meglévő növényektől, építészeti elemektől. A széles méret és formaválaszték miatt pedig az esetleges helyhiány sem lehet akadály. Ha nagyobb telke van, mint egy fűnyíró, már nem megoldhatatlan kihívás a tuja ültetés.

banner-leylandii.png

Mire jó a tuja?

Miért pont a tuját válassza a sok ezer másik örökzöld közül? Mert sok különböző funkciót elláthat, feltéve, hogy sikerül megtalálni a célnak leginkább megfelelő fajtát. A teljesség igénye nélkül következzék néhány ötlet, milyen esetekben, helyzetekben, feladatokra lehet nyerő választás a tuja ültetés.

  • Kerítés mellé sövénynek: magasra növő, oszlop vagy kúp alakú, gyors ütemben növő tuják vagy leylandciprusok.
  • Szoliternek, magában ültetve: a magasra növő tuják, akár különlegesebb (például kúp, gömb, spirál) formában is szép, jellegzetes elemei lehetnek a kertnek.
  • Tuja ültetés üzlet, közintézmény elé: kővázában remekül mutatnak a törpe méretű változatok.
  • Tuja ültetés erkélyre, teraszra, verandára: nagyobb cserépben, kővázában bátran ültethet tuját akkor is, ha csak az erkélyét, teraszát szeretné hangulatosabbá tenni.
  • Tuja ültetés sírok takarására: a törpe vagy kúszó fajták erre a célra is nagyszerűen felhasználhatók.
  • Tuja ültetés sziklakertbe: nem tipikus sziklakerti növény, pedig a törpe tuja ültetés egy sziklakert kialakítása során is látványos eredménnyel jár.
  • Növénycsoportok részeként: a tuja hangsúlyos, esztétikus eleme lehet bármilyen kisebb-nagyobb növénycsoportnak.
  • Tuja ültetés lépcsőszegélynek, térhatárolónak (például kocsibejáró mellett): hosszúkás, magasra növő tuják. Az épített elemektől eltérően ezek a kert, a táj részét képezik, és a lombhullató fajokkal ellentétben télen-nyáron ellátják a feladatukat.
  • Védelem a por, a zaj, a szél és a kíváncsi tekintetek elől: ültesse sövénynek, és a tuja egyfajta élő falat alkotva fog gondoskodni a privát szférája védelméről. Sokkal szebbek, mint egy tömör, szürke fal!
  • Árnyékolásra: sűrű ágrendszere miatt nagyon kellemes dolog egy tuja árnyékában időzni.
  • Játszani: a tuja termése gyerekeknek és gyereklelkű felnőtteknek is jó játék lehet. Lehet velük például célba dobni, kidobóst játszani. Nem próbálta még? Sosem késő elkezdeni!
  • Komposztba: a lehullott levelek és magok is nyugodtan hozzáadhatók a komposzthoz. Érdemes konyhai hulladékkal, levágott fűvel vagy más komposztálható hulladékokkal vegyesen a komposztládába tenni.
  • Gyönyörködni benne: a zöld színről már a pszichológusok is kimutatták, hogy nyugtató hatással van az emberi idegrendszerre. Tuja rengeteg változatban kapható, de van, ami közös bennük: évszaktól függetlenül, télen nyáron gyönyörködtetnek.

Mikor nem jó döntés a tuja ültetés?

Természetesen a tuja sem univerzális megoldás, vannak helyzetek, amikor érdemes inkább más növényfajt választani.

  • Kifejezetten árnyékos, agyagos vagy meszes talajú kertekben nem fogja jól érezni magát.
  • Nem szobanövény: hallottunk már olyat, hogy valaki szobanövénynek szerette volna tartani, a nappaliban, egy nagyobbacska dézsában. A dézsában, edényben való tartás törpe növésű fajták esetében teljesen rendben van, de a tujáknak (bár örökzöldek), a lombhullató fajokhoz hasonlóan szintén szüksége van a téli pihenőre, nyugalmi időszakra, hidegre.
  • A gyorsan növő sövénytuják könnyen túlnőhetnek a nem kellően gondos kertészen. Ha az adott fajta meg tud nőni nagyobbra, mint amekkora növényre szükségünk van, az évenkénti rendszeres metszés nem maradhat el: később sokkal nehezebb lesz bepótolni, és a szomszédok sem biztos, hogy díjazni fogják tiszteletet parancsoló méretűre nőtt örökzöldjeit. Ne aggódjon, a metszés, ha nem esik túlzásokba, egyáltalán nem károsítja a növényt, sőt, fiatal korban hozzájárulhat a tömörebb szerkezet kialakulásához.
  • Nem fog virágpompával megörvendeztetni minket. Talán mondani sem kell, de ha hatalmas, színes virágokat hozó növényt keres, nem a tuja ültetés lesz a jó döntés.
  • Nem ajánlott annak, akinek túlságosan is kíváncsi gyerekei vagy állatai vannak. A tuja növénynek ugyanis minden része mérgező, emberi fogyasztásra nem alkalmas! (Bár állítólag a régi indiánok gyógyteaként alkalmazták skorbut ellen viszonylag magas C-vitamin tartalma miatt – akár innen is eredhet az életfa megnevezés. Manapság viszont szerencsére a skorbut nem sok embert fenyeget, és egyszerűbb ellene zöldségek, déli gyümölcsök, vitaminkészítmények fogyasztásával védekezni)

banner-leylandii.png

Tuja ültetés – milyen tuját válasszak?

A tuják népszerűségének egyik legfontosabb oka a fajták hihetetlen változatossága: nem csak méretüket, de alakjukat tekintve is sokféle különböző változat közül választhatja ki a kertjébe leginkább illőt.

A tujákról

A tuják rokonsága igen kiterjedt, rengeteg unokatestvérük él a kertekben vagy az erdőkben. A fenyőalakúak rendjébe és a ciprusfélék családjába tartoznak. Leveleik pikkelyesek. Észak-Amerikából származnak, itt egész erdőket is alkothatnak, és akár 10-12 méter magasra is képesek megnőni. Az indiánok nagy becsben tartották, és életfaként emlegették.

A tuják nemzetségébe több faj is tartozik, ezek közül a legnépszerűbb és a kertészetekben is legkönnyebben megtalálható a nyugati tuja (latinul thuja occidentalis, más nevén kanadai vagy fehér cédrus). Amikor valaki a tuját emleget, legtöbbször erre a fajra gondol, ezért időnként hívják közönséges tujának is.

Ismert még a keleti tuja vagy keleti életfa is (korábbi, ismertebb latin nevén thuja orientalis, jelenleg platycladus orientalis), de a hivatalosan ezt a fajt már nem sorolják a tuják közé.

Mivel a nemesítők a nyugati (vagy közönséges) tujából alakították ki a legváltozatosabb formákat, érdemes ebből a fajból választani a kert leendő díszeit. A választék hatalmas, manapság már az alapfaj számít valódi ritkaságnak.

banner_minta.jpg

Meg kell még említeni a tuják rokonát, a hozzájuk hasonlóan szintén a ciprusok közé sorolható leylandciprust. Sokan keverik is a két növényfajt, és valóban, betölthetnek egymáshoz hasonló szerepet a kertben – a tujából és a ciprusból is csodaszép sövény vagy szoliter válhat. A leylandciprus gondozása és igényei nagyon hasonlítanak a tuja igényeire, ezért a továbbiakban leírtak érvényesek mind a két fajra. Ami viszont fontos különbség: a leylandciprus sokkal gyorsabban és sokkal nagyobbra képes megnőni, mint egy tuja, ezért a rendszeres metszésére külön gondot kell fordítani

A fajta kiválasztása

Amikor tuja ültetés előtt a fajta kiválasztásán gondolkodunk, több szempontot is végig kell gondolnunk.

  • Mire akarjuk használni? Szolitert, térhatárolót vagy balkonnövényt szeretnénk -e?
  • Milyen alakú legyen? Az alaptípusok az oszlopos tuja és a gömb alakú tuja, de választhatunk például kúp alakú növényt is, ha az illik inkább a kertbe.
  • Milyen színű legyen? A levelek színe terén is rendkívüli változatosságot mutatnak a különféle tuják. Léteznek hagyományos zöld és egészen élénk sárga levelű változatok is. Ezek egymás mellett is jól mutathatnak, ha szeretné minden évszakban színessé tenni a kertjét.
  • Mekkora legyen? Számít az is, hogy a tuja ültetés előtt mekkora (erre még kicsit később vissza fogunk térni), de ami még többet számít, az az, hogy mekkora a maximális mérete. Ne csak a magasságot vegyük figyelembe, sokan elfelejtik, de a növény terebélyessége, szélessége legalább annyira fontos, alaktól függetlenül. A törpe változatok akár egy kővázában is nagyszerűen érzik magukat, az oszlop alakban növekvő tuja viszont könnyen elérheti a négy méteres magasságot is.

banner-leylandii.png

A TOP 8 tuja fajta és egy ráadás – a népszerűek és az igazán különlegesek

Ha a fenti kérdésekre legalább nagyjából tudja már a választ, ideje nekilátni körülnézni a tujakínálatban. Hogy segítsünk a választásban, az alábbiakban bemutatunk néhány olyan tuját, amelyek tökéletesen érzik magukat a magyar időjárási körülmények között, ellenállóak és ami legalább olyan fontos: nagyon szépek. Mindegyik más és más helyre való, ezért most a sorrend nem helyezést jelent. Nem tudnánk dönteni, mi mindegyiket nagyon szeretjük!

1. Thuja occidentalis Smaragd – smaragd tuja

Élénk smaragdzöld leveleivel igazai klasszikus ez a tuja. Sövénynek is alkalmas, mert a metszést jól tűri. Ültethető természetesen magában is, ez egy igazi univerzális szépség – Óz, a nagy varázsló is ezt ajánlja!

Hova ajánljuk? Szoliternek, sövénynek, növénycsoportokba is ültethető.

2. Thuja occidentalis Jantar - sárga levelű, kúp alakú tuja

Sárga levelei már messziről feltűnővé teszik. Viszonylag magasra megnő, és sudár, előkelő hatást keltő eleme lehet a kertnek. Amilyen elegáns a megjelenése, annyira egyszerű a gondozása: ha jó talajba kerül és az első időszakban ügyelnek a rendszeres locsolásra, hamar megerősödik és besűrűsödik.

Hova ajánljuk? Szoliternek, sövénynek, növénycsoportokba nagyszerű választás.

3. Thuja occidentalis Danica – törpe méretű, zöld gömbtuja

Ki mondta, hogy kertre is szükség van? A tuja ültetés akkor sem lehet gond, ha csak egy kisebb erkélynyi területtel gazdálkodhat. Egyszerűen csak a törpe változatok között kell nézelődni. Közülük ez az egyik kedvencünk – nagyon szép!

Hova ajánljuk? Kővázákba, növényszigetekbe, növénycsoportokba is ültethető.

4. Thuja occidentalis Spiralis Mini – törpe spiráltuja

Gömb, oszlop – ezeket mindenki ismeri. Ha kicsit különlegesebbre vágyik, akkor a spirál alakban növő tuja éppen Önnek való. Mivel enyhén spirális alakban növekszik, az idők során egy különleges, látványos struktúrájú növényt kapunk. Ez a fajta nem nő nagyra, így a helyhiány sem lehet kifogás – törpe spiráltuját minden kertbe!

Hova ajánljuk? Szoliterként vagy növénycsoportok részeként érvényesül a legszebben.

5. Thuja occidentalis Teddy – tűlevelű gömb alakú tuja

Ha eddig azt hitte, minden tuja pikkelyes leveleket növeszt, akkor téved. A Teddy tuja majdnem olyan szúrós, mint egy fenyő, és nagyon látványos! Ölelgetni persze éppen a tűlevelei miatt nem annyira jó, mint egy igazi teddy macit, de ez talán nem is jelent gondot senkinek: a kertbe való tuja ültetés a növénynek is sokkal jobb, mintha a gyerek alvómackóját próbálnánk lecserélni rá.

Hova ajánljuk? Kővázákba, növényszigetekbe, növénycsoportokba.

6. Thuja occidentalis Mirjam – törpe méretű, sárga levelű gömbtuja

Ültesse önmagában, vagy zöld levelű rokonai társaságában, mindenhogy nagyon jól fog mutatni. Nem nő nagyra, de ha örökzöldekről van szó nem is a méret a lényeg: ez a tuja így is minden kertben feltűnő színfolt lehet.

Hova ajánljuk? Ültesse kővázákba, növényszigetekbe, növénycsoportokba.

7. Thuja occidentalis Golden Globe – sárga gömbtuja

Miben különbözik az előző változattól? Ez a növény akár két méteresre is megnőhet! Ha a Golden Globe díjra nincs is esélye, ha egy ilyen óriási, aranyló gömb nő a kertjében, igazán kitüntetettnek érezheti magát.

Hova ajánljuk? Nagyobb kővázákba, növényszigetekbe vagy akár önállóan is ültethető.

8. Thuja occidentalis Kobold – törpe gömbtuja

A legkisebb kertet is díszítheti ez a tömött, élnék zöld színű „pamacs”. Ránézésre valóban könnyen elképzelhető, hogy egy álruhába bújt kobold rejtőzik a levelek között. Egy hatalmasra nőtt ezüstfenyő vagy leylandciprus természetesen gyönyörű, impozáns látvány, de ha ragaszkodik a napfényes kerthez, vagy egyszerűen csak kevés a helye, néhány szép, egészséges, törpe méretű örökzölddel is elérhet lélegzetelállító hatást.

Hova ajánljuk? A többi törpe méretű tujához hasonlóan a Koboldot is ültetheti kővázákba, növényszigetekbe, növénycsoportokba.

+1. Cupressus leylandii – leylandciprus

A leylandciprus ugyan nem egy tuja, de úgy gondoltuk, érdemes felvenni a felsorolásba. Egyrészt mert valóban közeli rokona a tujáknak, mindkét növényfaj a ciprusfélék közé tartozik. Másrészt, mert sokan keverik is a tujákat és a leylandciprust. És végül azért is, mert a tujához hasonlóan remek sövénynövény vagy szoliter válhat belőle. Egy dologra viszont fontos odafigyelni: nagyon gyorsan és nagyon magasra nő, nem szabad elhanyagolni a metszését!

Hova ajánljuk? Szoliternek vagy nyírott sövények.

banner_minta.jpg

A beszerzési hely kiválasztása

Biztosan nem szeretné, hogy a pár hónapja ültetett sövény minden negyedik tagja kiszáradjon a nyár végére. Ezért tuja ültetés előtt fontos, hogy meggyőződjön róla: jó helyről szerzi be a növényeket, és azok garantáltan egészségesek.

Érdemes a faiskolák kínálatából választani, ezek a növények egyrészt garantáltan szakértő gondoskodásban részesülnek, másrészt kevesebbet is költözködnek, mint kertészeti árudákból beszerzett társaik.

Merjen -e online rendelni?

Szerintünk nyugodtan, és ezt nem csak azért mondjuk, mert van egy webáruházunk. Ha bármilyen gondja van a kapott növénnyel (nem tetszik, sárgul, nem fér el, meggondolta magát), nyugodtan és indoklás nélkül visszaküldheti. Ezért az eladónak is az az érdeke, hogy csak a legszebb, legegészségesebb példányokat küldje el Önnek.

Ha mégis a személyes választás mellett dönt, az alábbiakra figyeljen:

  • Milyen a kiválasztott faiskolában a növények általános állapota? Készségesek- e, ha közelebbről is meg szeretné nézni a növényt?
  • Vannak elsárgult részek a növényen? Ez fertőzésre, betegségre, tápanyaghiányra utalhat.
  • Mennyire értenek a növényekhez a választott áruházban, tudnak -e a válaszolni a kérdésekre?

Milyen kiszerelésben árulják a növényeket? A tuja ültetés szempontjából nem mindegy, hogy konténeres vagy földlabdás változatot választ. A földlabdás változatot érdemesebb tavasszal elültetni, hogy legyen idejük megerősödni. A konténeres tuja szinte egész évben ültethető (a fagyos időszak kivételével), bár nyáron csak akkor ajánljuk, ha tud gondoskodni a mindennapi öntözésről.

banner-leylandii.png

Mekkora növényt válasszon?

Van gyorsabban és lassabban növő tuja, ültetés előtt azonban nem csak ezért érdemes megfontolni, mekkora példányt, példányokat választ. A türelmetlenségből vásárolt túlságosan nagy méretű növények nem csak sokkal drágábbak, mint kevésbé méretes társaik, de a megmaradásuk esélye is kisebb. Jobban jár, ha 1 méternél alacsonyabb, fiatal növényeket választ.

Természetesen bármikor előfordulhat, hogy egy-egy növény nem ered meg és elpusztul, ilyenkor ezeket pótolni kell. Hamar be fogják hozni a kezdeti lemaradást, főleg, ha ügyel az idősebb növények metszésére is. Mivel azonban bosszantó és nagyobb tételben komolyabb költségekkel járó problémáról van szó, érdemes a lehető legjobb túlélési eséllyel bíró tujákat választani.

A tuja ültetés módszertana

Végre, megérkezett új otthonába leendő tujánk! Már „csak” az ültetés van hátra, ami szerencsére nem egy bonyolult művelet, ha kicsit odafigyel, már szinte biztosított is a fiatal növények jövője. Persze, mint ahogy a növények kiválasztásával kapcsolatban is írtuk, nincsen semmire sem garancia, ha a frissen elültetett növények életben maradásáról van szó, de ha gondosan jár el a tuja ültetés során, akkor tényleg mindent megtett az ügy érdekében. A legkritikusabb az átültetés utáni első év, ilyenkor dől el, hogy sikerül -e megeredniük az új növényeknek, illetve a kisebb méretű gyökérzet miatt ilyenkor a kiszáradásra is hajlamosabbak.

banner_minta.jpg

A tuja ültetés ideális időpontja

Korábban már említettük a kiszereléseknél, de hogy konkrétumok is szerepeljenek: a legjobb időszak az ősz, október-november környéke, időjárástól függően és kiszereléstől függetlenül. Földlabdás növényeket kora tavasszal is nyugodtan ültethet, konténereseket pedig akár nyár közepén is, mivel nem sérült a gyökerük. Nyári ültetéskor viszont nagyon fontos odafigyelni a rendszeres öntözésre: a faiskolai körülmények között ugyanis ehhez szoktak hozzá.

Hova kerüljön a tuja?

Tuja ültetés előtt még egy fontos döntést kell meghoznunk, mégpedig a tuja helyére vonatkozót. Itt a saját praktikus szempontok mellett (azaz például sövényt vagy szolitert szeretne -e inkább) több másikat is figyelembe kell venni, ha azt szeretné, hogy növényei egészségesek legyenek.

  • A talaj: a tuja a a tápanyagban gazdag, enyhén savanyú, jó vízellátású talajt kedveli leginkább. Nem érzi jól magát viszont meszes területeken, az ilyen talajoknál a tuja ültetés nem biztos, hogy a legjobb ötlet.
  • Napfény: A fotoszintézishez napfényre van szükség, ezt már az általános iskolások is tudják. Nem mindegy azonban mennyi! A tuják jellemzően a napos, félárnyékos helyeket kedvelik.
  • Árnyék: Gondolni kell a tuja által vetett árnyékra is. Nagyon aranyos a kis 60-80 centis növény aprócska árnyékával, de arra is gondolni kell, mi lesz később, a tuja ültetés után néhány évvel. Ha például a tuja a gyepre vet majd árnyékot, érdemes előre tervezni, és külön öntözési zónákat kialakítani: a hosszasan árnyékban növő fű kevesebb öntözést igényel, különben mohásodni, ritkulni kezdhet. Sőt, érdemes meggondolni azt a lehetőséget is, hogy már eleve kifejezetten árnyékos területekre való fűmagkeveréket telepítsen.
  • A helyigény: mindig a tuja felnőtt kori méretével számoljon! Bár egyes tévhitekkel ellentétben a metszést jól tűrik, sőt igénylik ezek a növények, a gondos tervezés az optimális fejlődés érdekében egyszerűen elengedhetetlen. Nézzük meg részletesen, hogyan tervezze meg leendő tujái lakhelyét!

banner-leylandii.png

A tuja elhelyezkedése a kertben

Ha megtaláltuk a fenti szempontoknak és a célnak megfelelő helyet, ideje előkapni a mérőszalagot, esetleg pár karót és néhány méter madzagot. Ezek az eszközök szükségesek ahhoz, hogy meghatározzuk a tuja ültetés pontos helyszínét. Alapelvként mindössze annyit kell szem előtt tartani, hogy egyrészt növényeink (remélhetőleg) még rengeteget fognak nőni, másrészt pedig lábak híján nem tudnak odébb menni. Azaz minden egyes elültetendő tuja számára elegendő hely kell, hogy rendelkezésre álljon a növekedéshez, és az ehhez szükséges tápanyagok összegyűjtéséhez.

Az ültetési távolság meghatározása

Fajtától függően 60-100 centiméterre ültessük egymástól a sövénynek szánt tujákat. Szoliternek telepített tuja esetén az ültetési távolság 100-180 centiméter. Gombtuják esetén még ennél is nagyobb távolságot érdemes tartani, hiszen egyetlen növény átmérője is elérheti a két métert.

Ne csak egymáshoz képest hagyjon helyet az egyes növényeknek, hanem a falhoz, kerítéshez és a közlekedési útvonalakhoz, kocsibejárókhoz képest is! Bizonyos helyeken gondolni kell a magasabb, szélesebb (például babakocsival közlekedő) emberek helyigényére is – férjen el mindenki kényelmesen.

Mivel valamennyi levelet az örökzöldek is (folyamatosan) hullatnak, célszerű a kerti tavaktól, csobogóktól, medencéktől és más vízfelületektől is messzebb telepíteni. Másik megoldás a víztükör fölé rögzített háló, ha kivitelezhető. A vízbe hullott levelek kihalászása viszont a sok felesleges munkát adna, a vízben hagyott levelek pedig elrothadva a vízminőséget rontják.

banner_minta.jpg

A tuja ültetése napfényt kedvelő növények közvetlen közelébe szintén kerülendő dolog – egy nagyra nőtt tuja (vagy még inkább egy idősebb sövény) kiváló árnyékoló.

A sövény vonalának kijelölése

Ha sövényt szeretne telepíteni, a legcélszerűbb, ha nem sok kicsi gödröt ás, hanem egy madzagot kifeszítve egy egész árkot. Talán ez plusz munkának tűnik, de a gyakorlatban nem lesz az: ugye nem szeretné, ha a kész sövény girbegurba, egyenetlen lenne? És ugye nem szeretné a gödröket ide-oda „tologatni”, mire végre sikerül megtalálni a megfelelő(nek tűnő) elhelyezést? Ha nem szeretne többször, felesleges dolgozni, az árokásós módszerrel jár legjobban.

Hogy történik a profi tuja ültetés?

Nem feltétlenül kell szakembert hívni tuja ültetés előtt. Ha szívesen végezne egy kis testmozgást, saját maga is nyugodtan nekiláthat a tuja ültetés munkájának. Valójában nem bonyolult, ha a jó kondíció és a lelkesedés adott, akkor az alábbiakban olvasható lépések betartásával házilag is lehetséges minden segítséget megadni a fiatal tujáknak az életkezdéshez. Ha így tesz, a tuja ültetés után rövid idővel élénk zöld levelekkel és egészséges növekedéssel fogja meghálálni az erőfeszítéseit.

banner-leylandii.png

0. A szükséges eszközök, anyagok

Készítsen ki mindent, amire szüksége lehet az ültetés során: ásót, lapátot, söprűt, gereblyét és egy botot.

Legyen kéznél a kerti slag a beöntözéshez. Kisebb növényeknél talán elég lehet egy nagyobb öntözőkanna vagy vödör is, de mivel tuja ültetés után sok vizet igényel, alapvetően még az igazán kitartóaknak sem érdemes vödörrel, merőkanállal és hasonló eszközökkel nekiállni az iszapolásnak, ha van a kertben elég hosszú slag.

A kertünkben lévő talajt ki lehet, bizonyos esetekben pedig erősen ajánlott is kicserélni örökzöldek számára összeállított, speciális örökzöld földkeverékre, hogy a növények ideális körülmények között növekedhessenek. Ha cserépbe, vázába ültet, akkor is ilyen földet érdemes választania. A talaj akkor jó, ha nem meszes, tápanyagokban gazdag és enyhén savanyú kémhatású. Érdemes beszerezni valamilyen örökzöldekhez ajánlott tápszert, műtrágyát és a fertőzések elkerülése végett talajfertőtlenítő szert.

Általában nem lesz gond abból sem, ha az utóbbi kimarad, de időnként megesik, hogy egy hatalmas kiterjedésű gombatelep közepére kerül a tuja. Ültetés után pedig stresszesek, legyengültek a növények, ilyenkor érzékenyebbek a különböző fertőzésekre.

banner-leylandii.png

1. A gödrök kiásása

Ne csak akkora gödröt ásson, hogy éppen el tudja ültetni a tuját. A gödör vagy az árok szélessége legyen lehetőleg a földlabda méretének a duplája, vagy akár háromszorosa, mélysége pedig legalább egy ásónyommal legyen mélyebb, mint a földlabda vagy konténer magassága. Itt nem szabad lustának lenni, a tuja ültetés utáni megmaradásának szempontjából a gödör megfelelő mérete egész egyszerűen létfontosságú!

Hogy miért? A tuja ültetés utáni első időszak a legkritikusabb a növények élete szempontjából. Ilyenkor sokat segít, ha tömör, kemény talaj helyett fellazított, viszonylag puha és morzsalékos, tápanyagokban gazdag talajba ereszthetik a gyökereiket. Előbbi jelentősége különösen kötött talajú területeken fontos, ahol a megfelelő átmozgatás nélkül szinte „betonba” futnának a gyökerek. Az utóbbi pedig alacsony tápanyagtartalmú, laza homokos talajok esetében. Ilyenkor nekünk kell gondoskodni a tápláló talajról, ehhez pedig plusz hely kell.

Mivel a tuják a lombos fákkal ellentétben jellemzően nem eresztik túlságosan mélyre a gyökereiket, inkább széltében, oldalirányba terjeszkednek, a gödör szélessége, alapterülete sokkal fontosabb szempont, mint a mélysége. A plusz egy ásónyomnyi mélység viszont akkor is kötelező, ha a szomszéd esetleg mást tanácsolna!

banner_minta.jpg

Gyakran látni, hogy a kiásott gödör leginkább egy kínai főzőedény alakját veszi fel. Ez hibának számít, tuja ültetés során törekedni kell arra, hogy a gödör fala a lehető legmeredekebb legyen.

Érdemes tehát egy hűvösebb, de nem hideg napot kijelölni az ásásra, mert sokáig fog tartani. (Kivéve, ha követi annak a leleményes kerttulajdonosnak a példáját, aki tuja ültetés előtt nem kiásta a gödröt, hanem a műtrágyát kreatívan felhasználva, házilag gyártott bombával kirobbantotta azt. Ezt a módszert természetesen határozottan nem ajánljuk, ha valaki mégis kipróbálná, csak saját felelősségre tegye!)

2. A tápanyagok elhelyezése és a kártevők elleni védekezés

A tuja ültetés következő fontos lépése a a tápanyagokról való gondoskodás.

A gödör aljába kerül a trágya, műtrágya, tőzeg, esetleg komposzt. Nagyon fontos, hogy a tápanyagokat ezután földdel kell keverni, bele kell forgatni a talajba! Ez különösen igaz akkor, ha trágyát is használ, ilyenkor az átlagosnál is nagyobb mennyiségű földre (illetve mélyebb gödörre) van szükség, Ha ugyanis a friss gyökér közvetlenül a trágyába fut bele, különösen akkor, ha az hígítatlan az égéshez, kiégéshez vezethet, és a tuja ültetés után hamarosan elpusztulhat.

Ilyenkor kell kiszórni a talajfertőtlenítő port is, ha szeretne védekezni a kártevők ellen. A por nagyjából egy éven keresztül véd ellenük, utána a kezelés megismételhető.

banner-leylandii.png

3. A második a mérés

Ha minden a gödörben van, ideje elkezdeni a visszatöltést. Ehhez előbb egy bot segítségével le kell mérnünk földlabda vagy konténer magasságát, majd a botot függőlegesen a gödörbe lógatva meg kell nézni, meddig kell a talajt visszatölteni.

A gyökérzet teteje nem lóghat ki a talajból, de az sem tesz jót a növénynek, ha túl mélyre ültetjük. A végleges talajszintet a gödör szélének legalacsonyabban fekvő részéhez (ennek lejtős telkeken van jelentősége) képest határozzuk meg. A gödör széléhez képest középen 5-8 centiméterrel lejjebb kell, hogy legyen a talajszint, és a gyökér a kiszáradás elkerülése végett így sem lóghat ki a földből.

Ha ennek megfelelően végezzük majd a föld visszatöltését, egy úgynevezett tányért fogunk kapni, ennek a funkciója az, hogy összegyűjtse a növény számára az öntözővizet.

4. A növény előkészítése az ültetésre

Itt különbözőképpen kell kezelni a konténeres és a földlabdás növényeket.

Földlabdás tuja ültetés előtt kicsivel könnyebb dolgunk, elég egyszerűen kissé megvagdosni a jutazsákot. Levenni nem kell, nyugodtan elültetheti a zsákot is a növénnyel együtt, pár hónapon belül komposztálódik a talajban. Ha a kiszaggatás elmarad, a gyökerek akkor is át tudnak nőni a zsákon, de ha kicsit megtépjük a szövetet, az segít nekik ebben.

Konténeres tuja ültetése esetén, ha nagyon masszív, sűrű a gyökérzet, érdemes lehet kicsit beirdalni, megtépni a gyökérzetet, mert ez segíti a gyorsabb meggyökeresedést. Természetesen nem kell túlzásokba esni, hiszen a konténeres növények egyik előnye az egészségesebb gyökérrendszer.

banner_minta.jpg

5. Az ültetés és a visszatöltés

Ha minden rendben, ideje elhelyezni a növényt a gödörben. Most, és a visszatöltés folyamán végig ügyelni kell a tuja függőleges helyzetére. Legjobb, ha az adalékanyagokkal előre összekevert, dúsított földet kezdi el visszaszórni a gödörbe.

Miközben lapátolja vissza a földet, időnként egy bottal vagy sarokkal tömörítse is azt. Ez azért fontos, hogy a talajban ne legyenek légbuborékok a gyökér mellett, illetve stabilabban álljon a tuja ültetés után. Ha szükséges, egy kevés vizet is használhat ilyenkor, de iszapolni ilyenkor még nem kell, és nem is szabad, az megakadályozná a hatékony tömörítést.

Ha nagyjából kész, hagyjuk rövid ideig ülepedni, majd tegyünk rá még egy kis földet és alakítsuk ki a korábban is említett vízteret, a tányér alakú bemélyedést. Ennek mélysége nagyjából 5-8 centiméter legyen.

6. Beöntözés, iszapolás

Ha elégedettek vagyunk a gödör visszatemetésével, eljött a gondos és alapos beöntözés ideje, ha szükséges. Ennek is a talaj tömörítése, a légbuborékok eltüntetése a feladata, de konténeres, földlabdás növényeknél nem feltétlenül van rá szükség.

Fontos viszont, ha kicsit korosabb (3-4 éves) fa átültetéséről van szó, vagy kora tavaszi ültetésnél, mert ez segít megelőzni a gyökereket kiszáradását.

Függetlenül attól, milyen növényt ültettünk, szükségük van vízre: egy alapos öntözéssel tegyük számukra otthonossá új otthonukat.

+1. Dőljön hátra elégedetten, pihenjen, és élvezze a jól végzett tuja ültetés örömét, a szép növények látványát

Elkészült a tuja ültetés, a maradék munkát most már nyugodtan rábízhatja a természetre.

banner-leylandii.png

A tuja ültetés utáni gondozása

A tuja ültetés után természetesen csak ideig-óráig ülhetünk a babérjainkon, mint minden növény, a tuja is rendszeres gondozást, ápolást igényel ahhoz, hogy igazán szép és egészséges tudjon maradni. Szerencsére nem ördöngösség a dolog, mivel egy ellenálló, erős növényfajról van szó.

Metszés, alakítás, tetejelés

Szépen nyírott pázsit, gondozatlan, ápolatlan sövény? Nagyon rossz benyomást keltő kombináció, ennek ellenére gyakran látni. Tévhit, hogy a tuját nem szabad metszeni, ennek épp az ellenkezője igaz. Ha szép sövényt szeretne, akkor annak a formázásával is foglalkozni kell.

Annyi alapja viszont van a metszés tiltására vonatkozó tévhitnek, hogy ha egészen a törzsig visszanyírjuk, a tuja könnyen foltokban felkopaszodhat, megcsúnyulhat, sőt extrém esetben el is pusztulhat. Ezért inkább a rendszeres, de kisebb mértékű alakításra kell törekedni.

Sövények esetében fontos a tetejelés is, azaz a növények tetejének egyforma magasságúra való visszavágása. Szinte kizárt, hogy minden egyes tuja ültetés után egyforma ütemben fog növekedni, viszont kis odafigyeléssel az egész sövény megjelenését sokkal szebbé, ápoltabbá, gondozottabbá tehetjük.

Magukban álló tujákat is érdemes formázni, bár ez valóban kevésbé fontos feladat, mint a sövények rendszeres nyírása. Ezzel ugyanis hozzájárul a sűrűbb, tömöttebb ágrendszer és az élénkebb színű levelek növekedéséhez. Ráadásul a metszés segíthet kiemelni és hangsúlyosabbá tenni a fajtára jellemző természetes formát.

banner-leylandii.png

Mikor érdemes metszeni?

Legjobb minden évben kora tavasszal, az intenzív növekedés megindulása előtt metszeni. Ez tuják esetében április-május időszakára tehető, tehát az ideális metszési időpont a fagyok elmúltával, március környékén van.

Ha szükséges, akár évente kétszer háromszor is nyírhatjuk a tuja sövényt, ez hozzájárul ahhoz, hogy tömött legyen és gyönyörű. Az utolsó metszés viszont feltétlenül történjen meg augusztus vége előtt, hogy a hajtásoknak legyen elegendő ideje megerősödni még az első téli fagyok beállta előtt. A későbbi metszések után súlyos fagykárokra lehet számítani.

Öntözés

A tuja ültetés után megöntöztük a fiatal növényeket, de ez nagyon kevés! A faj párás, szinte mocsaras, vízben gazdag élőhelyről származik, és a mi éghajlatunk időnként aszályos nyári időszakát nem viseli jól. A tuja ültetés utáni első év kritikus, a fiatal növények különösen érzékenyek a kiszáradásra, mert még nem elég kiterjedt a a gyökérhálózatuk. A legyengült, kiszáradt tuják nagyon érzékenyek a kártevőkre, betegségekre, ezért az öntözés a tuja ültetés után következő legfontosabb gondozási feladat.

Tavaszi ültetés után hetente, nyári ültetés után naponta, őszi tuja ültetés után pedig szintén hetente van szükség alapos öntözésre, természetesen az időjárás függvényében.

Télen is érdemes néha megöntözni a tuját, mert az örökzöldek, bár lassabban, mint nyáron, de télen is vegetálnak. Ezért ilyenkor is szükségük van vízre és tápanyagokra, melyet azonban a száraz, fagyos talajból képtelenek fölvenni. Ezért a tuják téli pusztulásának rendszerint nem is a fagyás, hanem a kiszáradás az oka. Száraz teleken, fagymentes napokon tehát lehet és érdemes is locsolni.

banner_minta.jpg

Téliesítés

Szabad földben élő, kifejlett tuják és ciprusok esetében nem kell külön foglalkozni a téliesítéssel, az éghajlatunkhoz jól alkalmazkodó, télálló növényfajokról van szó. Különösen száraz teleken ne felejtse el időnként megöntözni növényeit!

Két esetben lehet lényeges kérdés a tuja téliesítése: az egyik, ha erkélyen, teraszon élő edényes növényekről van szó, a másik pedig az őszi tuja ültetés után a fiatal, még meg nem erősödött növények téli védelme.

Edényes növények esetében a gondot egyrészt a kiszáradás okozhatja, másrészt a talaj teljes átfagyása, ami a növény pusztulásával járhat. Megoldás, ha télre hideg, de fagytól védett helyre viszi az növényt és időnként (ritkán) meglocsolja, vagy a talajba süllyeszti edénnyel együtt. Ilyenkor a föld természetes melege megvédi a növényt az elfagyástól.

Fiatal példányok esetében érdemes lehet védeni a növények tövét a fagyoktól és kiszáradástól, erre tökéletesen alkalmas lehet egy kisebb földkupac, a lombhullató növények lehullajtott lombja, vagy esetleg némi fenyőkéreg (mulcs).

banner-leylandii.png

Trágyázás

A tuja ültetés mellett szóló egyik érv, hogy talaj tekintetében nem kifejezetten válogatósak, főleg, ha ültetéskor megfelelően el lettek látva tápanyagokkal. A gondosan végzett tuja ültetés után a következő években már elegendő áprilistól októberig 2-3 hetente lombtrágyával kezelni a növényeket. Különösen fontos a magnézium utánpótlás, mert a magyar talaj a legtöbb helyen magnéziumban szegény, tuják esetében viszont a magnézium hiánya száradáshoz, barnuláshoz, legyengüléshez, majd ennek következtében gombás megbetegedésekhez vezethet.

Permetezés, betegségek

A tujáknál nagyon ritka, hogy elsődleges fertőzéses megbetegedés alakuljon ki, kifejezetten egészséges, strapabíró növényekről beszélünk. Ennek ellenére a rossz életkörülmények vagy a túlzásba vitt metszés miatt legyengült növényeket fenyegetik a különböző gombás megbetegedések és az atkák vagy más kártevők megjelenése.

Ha már megtörtént a baj, fontos, hogy minél előbb meg kell kezdeni a kezelés, mely egyrészről az érintett ágaktól, súlyosabb esetben az érintett növényektől való megszabadulást jelenti, másrészt pedig rezes permetezést.

Megelőző jelleggel is lehet permetezni, a gyümölcsfákhoz hasonlóan tavasszal érdemes elvégezni.

 banner_minta.jpg

Mint talán a fentiekből is láthatja, a tuja ültetés jó befektetés, és ha kicsit odafigyel, könnyű egészséges és gyönyörű állapotban tartani ezeket a gyönyörű növényeket. Remélem, sok öröme telik majd a tujáiban, és soha nem fogja megbánni, hogy ezeket a csodálatos növényeket választotta!

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteszet-budaors.blog.hu/api/trackback/id/tr1410425956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása