Kert a lelke mindennek!

Kert a lelke mindennek!

Leylandciprus sövény telepítése - hogyan?

2016. július 12. - Garden Med Kertészet

Egy leylandciprus sövény szép dísze lehet bármelyik kertnek - kivéve akkor, ha sárguló, gyengélkedő, láthatóan nem egészséges növényekből áll. Mit tehet, hogy a sövény a lehető leghamarabb sűrű, egészséges, és ápolt legyen? A növények életében is legfontosabb a kezdet, ezért először is beszéljünk a sövény kialakítása utáni teendőkről.

leylandii-alamy-xlarge.jpg

Tartsa nedvesen a frissen ültetett leylandciprusokat!

Ültetés után nagyon fontos, hogy a ciprusok elegendő vizet kapjanak és soha ne száradjon ki a földjük.

Ha november és február között ültet, kevesebb vízre lesz szükség. (Vagy egyáltalán semennyire sem.) Tavasszal, ősszel és télen viszont az első évben fontos a rendszeres öntözés, tipikusan 2-4 naponta, de ez a talajtól és az időjárásától is függ. Az első év után már általában elég mélyre hatolnak a gyökerek ahhoz, hogy a növény elássa magát a megfelelő mennyiségű vízzel.

Addig viszont nekünk kell gondoskodni róluk: ha nincs automata öntözőrendszer a kertben, egy slag, sőt egy nagyobb öntöző kanna is megteszi. 

Ne tévesszék meg az őszi esőzések! Attól, hogy esett előző nap az eső, a leylandciprus még lehet, hogy szomjazik! Ahhoz, hogy 2-3 napig elegendő vize legyen, nagyjából 6 mm csapadékra van szüksége. Ha ennél kevesebb eső esett, szükség van a kiegészítő öntözésre.

A kiszáradás tünetei

Erre érdemes odafigyelni, ha egészséges sövényt szeretne: a levelek törzstől kiinduló sárgás-barnás elszíneződése kiszáradásra VAGY túlöntözésre utalnak, utóbbi rossz vízelvezető képességű talajoknl fordulhat elő.

ll.jpg

Hogyan lesz a kis ciprusokból sövény?

Akár közvetlenül ültetés után el lehet kezdeni azoknak az ágaknak a lemetszését, amik túllógnak a sövény tervezett szélességének vonalán.

Amikor a leylandciprus nagyjából 15 centiméterrel megközelíti a sövény tervezett végső magasságát, vágja le a tetejét. Ez a bokrosodást és a sűrűsödést is elő fogja segíteni.

Kezdetben évente kétszer érdemes metszeni, ha már megerősödött a sövény, évi egy alkalom is elég lehet.

Milyen sövényt szeretne? Válogasson kedvére a egészséges és strapabíró leylandciprusaink közül, kattintson!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteszet-budaors.blog.hu/api/trackback/id/tr478874672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása