Kert a lelke mindennek!

Kert a lelke mindennek!

Növénydoktor - a leylandciprus betegségei

2016. július 20. - Garden Med Kertészet

A leylandciprust sok más jó tulajdonsága mellett azért is szeretjük, mert nagyon ellenálló, egészséges egészséges növény. Azonban néha még velük is előfordul, hogy bajba kerülnek. Milyen betegségek, kártevők fordulhatnak elő a leylandciprusnál? Honnan vehetjük észre, hogy betegek a növényeink? És mi a teendő ilyenkor? A cikk folytatásából kiderül!

dsc00317_2.jpg

Gombák: botritisz, pestalotiopsis

Nedves körülmények között alkalmanként előfordulhatnak különféle gombás megbetegedések. A káros gombák a valami miatt legyengült növényeket fenyegetik, például azokat, amelyeket túl gyakran, túl erősen, vagy késő ősszel metszettek.

A túlzott metszés a növény gyengíte mellett azért is káros, mert a levágott növényrészek egy része ottmarad a sövényben, és egyfajta szivacsot képez. A tartósan és folyamatosan nedves környezet pedig inkább a gombák barátja, és nem a mérsékelt égövön honos növényeké.

Tünetek

A hajtások csúcsai véletlenszerű helyeken megbarnulnak és elhalnak. Ezek a tünetek azonban jelenthetik azt is, hogy a metszés életlen eszközzel történt, vagy a növényt a pajzstetvek támadták meg. Utóbbi igen ritkán, de előfordul leylandciprusok esetén is.

Magyarországon szerencsére még nem, de Dél-Európában már sok gondot okoz a Seiridium cardinale nevű gomba, amely a ciprusféléket károsítja és járványszerűen terjed. A gomba jelenlétének legfőbb tünete a teljes ágak elszáradása.

Megelőzés, kezelés

  • Gondos ültetés
  • Helyes metszés
  • A metszés után keletkező hulladékot ne hagyja a növények alatt
  • Ha betegnek tűnik a növény, vizsgálja át az érintett területeket tetvek után kutatva. A kártevő rovarok ellen ugyanis hatékonyan lehet permetezéssel védekezni.
  • Ha már baj van, a legjobb, ha érintett ágakat azonnal levágja és elégeti, hogy a betegség továbbterjedését megakadályozza. A leylandciprust megtámadó gombák ellen sajnos az itthon kapható gombaölők nem hatékonyak.

Rovarok: levéltetvek, pajzstetvek

A leyland ciprust a leveleiben található anyagok miatt jellemzően nem támadják meg rovarok, ritkán azonban ez is megesik.

A tetvek a növény nedveit szívogatják, igen gyorsan képesek szaporodni, és idővel a növény pusztulását okozhatják, ezért ha észreveszi őket, lehetőleg azonnal cselekedni kell.

A kártevő rovarokat kétszeri permetezéssel (pl. Mospilan) rendszerint hatékonyan el lehet pusztítani, és ezzel a sövény megmenthető.

Legfontosabb a megelőzés

A megfelelően gondozott leyland ciprusok szinte soha nem szoktak megbetegedni. Ezért ha egészséges növényeket szeretnénk, a legegyszerűbb, ha a megelőzésre, a helyes metszésre, öntözésre törekszünk. A fiatal leyland ciprusok valamivel érzékenyebbek, mint az idősebb példányok, ezért ha új növényeket ültetünk a kertbe, fontos, hogy azok megbízható forrásból származzanak.

Rendeljen egészséges, életerős fiatal leyland ciprust webáruházunkból, kattintson!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteszet-budaors.blog.hu/api/trackback/id/tr88891448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása