Kert a lelke mindennek!

Kert a lelke mindennek!

3 tipp, hogy gyönyörű legyen a hortenzia

2016. július 06. - Garden Med Kertészet

hydrangea_macrophylla_hortensia_hydrangea.jpg

A nyár kerti slágere a hortenzia: a dús lombú bokorból nagy, kékes viráglabdák nyúlnak az ég felé. Ezek a bojt szerű virágokat hozó növények Kínából és japánból kerültek Európába a XIX. század során. A hortenziák családja ennél persze sokkal népesebb: léteznek lapos és bugás virágú, árnyéktűrő és hidegkedvelő hortenzia változatok is, és a színek tekintetében sem kell ragaszkodni a kékhez.

Szüksége van egy kis segítségre, hogy jobban teljesítsenek a hortenziái? Most készül hortenzia telepítésére, és szeretne kicsit az új növények kedvében járni? Válaszolunk a leggyakoribb kérdésekre ezeknek a kerti kedvenceknek a termesztésével kapcsolatban.

1. A hortenziáim egyszerűen nem hoznak virágokat. Rosszul csinálok valamit?

Először is, nézze meg, hogy biztosan jó helyre ültette -e őket. A hortenzia igényel napsütést és árnyékot is, de a magyar éghajlati viszonyok között napi többórás napsütés mellett érzi magát legjobban. Kánikula idején fontos az öntözés.

A másik gyakori probléma az elfagyás: érdemes védettebb helyre ültetni a hortenziát, mert a váratlan, késő tavaszi, kora őszi fagyok komoly károkat okozhatnak. A hortenziák az előző évi hajtásokon hozzák a virágaikat, így ha ezek elfagynak, abban az évben sajnos le kell mondanunk a virágokról.

A metszéssel is óvatosan kell bánni: csak az elhalt ágakat és az elszáradt virágokast vágja le, különben a következő évi virágzást kockáztatja

hydrangea_paniculata_img_6629.JPG

2. Kell egyáltalán metszeni?

Ha jó helyre ültett a növényt, ahol van elegendő helye növekedni, bőven elég, ha csak az elhalt ágakat vágja le (tőben) és az elszáradt virágokat. Utóbbi viszont erősen ajánlott, ha több és nagyobb virágot szeretne: ha megszabadítja a hortenziát az elszáradt virágfejektől, azzal a további virágzást serkenti.

Nem szabad viszont augusztus után metszeni, mert ezután minden újabb hajtás fokozottan veszélyben van a közelgő fagyok miatt.

purple-1201814_960_720.jpg

3. Átültethető a hortenzia?

Ha a hortenzia kinőtte a rendfelkezésre álló helyet, esetleg nem érzi jól magát eredeti lakóhelyén egyszerűen átültethető.

A kifejlett hortenziát vágd kezelhető méretűre és ásson ki a gyökérlabdából amennyit csak bír.

Tegye az új gödörbe, temesse be, vizet és lassú lebomlású műtrágyát adva hozzá. A tetejére kerüljön nagyjából 5 centiméteres komposztréteg.

Bár a hortenzia bármikor átültethető, a legjobb nyugalmi időszakban költöztetni, azaz kora tavasszal vagy késő ősszel.

Szívesen látna hatalmas színes virágokat a saját kertjében is?

Rendeljen webáruházunkból cserjés vagy bugás hortenziát, és tippjeink betartásával hosszú éveken át garantáltan minden nyáron virágpompával köszöntik majd hortenziái!

Kattintson ide a rendeléshez!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteszet-budaors.blog.hu/api/trackback/id/tr338870690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása