Kert a lelke mindennek!

Kert a lelke mindennek!

Leylandciprus - miért ennyire népszerű?

2016. július 06. - Garden Med Kertészet

Az egyesült Királyságban minden egyes emberre jut egy leylandciprus, és valószínűleg nálunk sem sokban különbözik a helyzet az ottanitól. Pedig ezek a hatalmas sövények megosztóak is tudnak lenni, sokan vannak, akik nem értik, vajon mitől is ennyire népszerűek ezek a növények.

leylandii_geograph_org_uk_146076.jpg

"Nagyok, tömöttek, gyönyörűek!" - mondják a leylandi rajongói. Az utolsó megállapítás ízlés dolga (bár mi mélységesen egyetértünk vele), de az első kettővel tényleg nehéz vitatkozni.

Nem egy gyenge, törékeny fa - hanem egy valóban robosztus, erős, életteli növény. Nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Dísznövény, fegyver vagy sánc? - A leylandciprus és a szomszédok

Persze nem csak rajongók vannak, sok leylandciprus állt már szomszédok közötti, olykor erőszakig fajuló viták középpontjában. A túlságosan nagyra nőtt növények elzárhatják a fény útját, akadályozhatják a kilátást, és árnyékot vetve akár a szomszéd kertjét is károsíthatják.

Máskor viszont inkább a szomszédok közötti jó viszony fenntartását segíti a gondosan ápolt sövény. A naturista Les Howard rendszeresen és nagy műgonddal ápolja kedvenc ciprusait, szomszédasszonya pedig cseppet sem bánja, hogy kicsit kevesebb fény jut be az étkezőablakon át. Sőt, kifejezetten örül, hogy nem látja, amikor kertszomszédja meztelenül sétálgat a bokrok között.

2722634_93efeb6b.jpg

Ahogy a kertek egyre kisebbekké válnak, az emberek pedig egyre kevésbé vágynak a szomszédaik társaságára, úgy nő a tömött sövények népszerűsége. Egy jól ápolt leylandi sövény hatékonyan véd a kíváncsi tekintetek elől, ami akkor is jól jöhet, ha eszünk ágában sincs pucérkodni a kertben.

Sokan viszont meglepődnek, amikor rájönnek, hogy milyen gyorsan és milyen nagyra meg tud nőni ez a növény. Így válhat egy ártalmatlannak tűnő sövény a szomszédok közötti konfliktusok legyik eggyakoribb okává.

Nem kell félni tőle!

Az első leylandciprusokat a XIX. században nemesítettéák, és valójában a mai napig nem tudjuk, hogy mekkora lehet ezeknek a növényeknek a maximális magassága. Ezért mielőtt csatlakozik a leylandi rajongók népes táborába, fontos véggigondolni hogyan fogja nyírni, metszeni. Ha egyszer elhanyagolja a sövény karbantartását, később már csak nehezen, nagy költségek árán lehet majd megoldani a próblémát.

Ha viszont rendszeresen gondoskodik a növény visszavágásáról, biztos lehet benne, hogy elismerő tekintetek, és nem a szomszédokkal való konfliktusok lesznek a sövénytelepítés következményei.

Szívesen látna kertjében egy élettel teli, egészséges, télen-nyáron zöldellő leylandciprust? Válassza ki a kedvére való változatot innen!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteszet-budaors.blog.hu/api/trackback/id/tr778870688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása